zondag, juli 12, 2009

Eerste aardling naar Mars heet Conan

Eindelijk gaat er een bewoner van deze planeet richting Mars en nog voor het eind van het jaar. Het zijn wel hele kleine bewoners, microben om precies te zijn. In oktober zal er een Russische missie op weg gaan naar de rode planeet met aan boord een biologisch experiment.

Al lange tijd woedt er een discussie of het mogelijk kan zijn dat het leven op Aarder zijn oorsprong vindt op Mars. Het idee is geopperd dat inslagen op Mars in het verre verleden stukken rots met daarin microben richting Aarde schoten. De vraag is of microben zo een lange reis in het radio-actieve vacuum wel kunnen overleven. Dat gaat men straks onderzoeken met een experiment.

20090712a
De ruimtecapusle voor Conan en zijn mede-passagiers.

De missie Phobos-Grunt van de Russen neemt het experiment The Living Interplanetary Flight Experiment (LIFE), bedacht door de Planetary Society. In capsules reizen een selectie van kleine organismen mee, waaronder Deinococcus radiodurans. Deze bacterie is dermate bestand tegen radio-activiteit dat hij ook wel "Conan" wordt genoemd. Een wiki met de complete lijst vind je hier.

De sonde Phobos-Grunt zal niet op Mars landen, zijn hoofdtaak is om van de Marsmaan Phobos een monster te nemen en deze terug te brengen naar de Aarde. Het is dus een behoorlijke ambitieuze missie en een hele bijzondere, het is de eerste keer dat een sonde terugkeert en met een monster bovendien. De gehele reis duurt 34 maanden, zolang moeten de passagiers het zien te overleven. Mocht de sonde neerstorten op Mars, dan zitten de microben veilig opgesloten in een titanium capsule om besmetting te voorkomen.